Monografija o pastoralnom pohodu pape Benedikta XVI. Hrvatskoj
O prvoj obljetnici pastoralnog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj izišla je fotomonografija „Zajedno u Kristu. Pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj", objavljena u izdanju Hrvatske biskupske konferencije i nakladi Glasa Koncila.
Raskošno opremljena fotomonografija, na 330 stranica velikog formata, kronološki dokumentira povijesni događaj – susret pape Benedikta XVI. s hrvatskim narodom 4. i 5. lipnja 2011. u Zagrebu.
U monografiji su sabrani, opisani i fotografski dokumentirani svi ključni događaji i službeni govori pape Benedikta XVI. i hrvatskih predstavnika: dr. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, dr. Nike Zuraka, člana Papinske akademije za život, mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog i predsjednika Vijeća HBK za kulturu, mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog i predsjednika HBK, kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, te mons. Valtera Župana, biskupa krčkog i predsjednika Vijeća HBK za obitelj.
Iznimnu vrijednost toga djela čine vrlo kvalitetne fotografije velikog formata, koje osim što detaljno dokumentiraju sva događanja, prenose duhovno ozračje susreta, sabranost i radost sudionika proizišle iz jedinstvenog susreta sa Svetim Ocem.
Osim službenih govora, ispod fotografija nalaze se tekstovi koji opisuju kronološki slijed događanja, a preuzeti su iz tjednika Glas Koncila.
Monografija se sastoji od tri cjeline. Prva i druga cjelina kronološki prate tijek događanja dvodnevnog susreta sa Svetim Ocem, a treću cjelinu čini dodatak koji donosi rad crkvenih i državnih organizacijskih odbora u pripravi i praćenju Papinog pohoda.
Prva cjelina monografije prikazuje događanja prvoga dana, subote 4. lipnja 2011. godine: svečanost dočeka u zračnoj luci, susret s državnim predstavnicima, s predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica te bdjenje mladih na Trgu bana Josipa Jelačića.
Događaji drugoga dana, 5. lipnja 2011., tema su druge cjeline, u kojemu je središnji događaj bilo euharistijsko slavlje povodom Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koje je papa Benedikt XVI. predvodio u koncelebraciji s hrvatskim (nad)biskupima i svećenicima, u zajedništvu s 400 000 vjernika. Također je opisan susret Svetog Oca s hrvatskim (nad)biskupima, Večernja u zagrebačkoj prvostolnici s predstavnicima duhovnih zvanja te završna svečanost oproštaja iz zagrebačke zračne luke. 

KONTAKT

Ured HBK za mlade
Ksaverska cesta 12 a
10000 Zagreb
Telefon i fax: + 385 (1) 563 5035
E-mail: mladi@hbk.hr