Zaštitnici Svjetskog dana mladih u Rio de JaneiruNaša Gospa Bezgrešna iz Aparecide - zaštitnica Crkve i obitelji

                               
 
Godine 1717., trojica ribara, bacivši svoje mreže u vode rijeke Paraíbe, pronašli su sliku Naše Gospe Bezgrešne. Zahvaljujući mnogim čudesima  koja su se njezinim posredovanjem dogodila i porastu štovanja, 1930.godine proglašena je zaštitnicom Brazila, a nekoliko godina potom, u njezinu čast podignuta je bazilika koja svake godine prihvaća milijune hodočasnika. Bazilika je u mjestu Aparecida. Svjetski dan mladih utječe joj se kao zaštitnici Crkve i obitelji! 
 
Molitva
Majko Božja i Gospo moja, moli bez prestanka za moju obitelj koju danas posvećujem tebi! Amen.


Sveti Sebastijan - vojnik i mučenik vjere

                                         
Sveti Sebastijan vjerojatno je već od djetinjstva bio kršćanin, školovan u Milanu. Posvetio se vojničkom staležu i u kratkom vremenu postao zapovjednik carske tjelesne straže. Bila je to straža cara Dioklecijana koji prvih godina vladanja nije progonio kršćane. No, godine 298. Dioklecijan izdaje edikt po kojem kršćani postaju diskriminirani. Godine 303. događaju se najveći i najkrvaviji progoni protiv kršćana. Sebastijan, koji je ipak uspio ostati na carskom dvoru, posjećuje kršćane u zatvoru i donosi im hranu. Zbog toga bude tužen i kako se nije htio odreći vjere, osudili su ga na smrt. Privezan je za stablo, a vojnici su ga gađali strelicama. Misleći da je mrtav, pristupi mu kršćanka imenom Irena kako bi ga pokopala, međutim, on je bio živ. Odnese ga kući i tu ga njeguje dok nije ozdravio. Sebastijan nije htio završiti kao bjegunac od mučeništva pa je opet pošao u carsku palaču ususret samom caru. Car se strašno prestrašio misleći da pred sobom vidi duha. Došavši k sebi i uvjerivši se da pred sobom ima živa čovjeka, dao ga je pretući i baciti u jedan kanal. Odande su ga kršćani izvukli i pobožno sahranili u katakombama. Kasnije mu je u Rimu podignuta veličanstvena bazilika. Sebastijanu je vjernost Kristu  bila draža  od bilo koje građanske ili vojne počasti te je stoga izbačen iz vojske i umro je progonjen od Dioklecijana 300. godine. U Sebastijanovu životu posebno valja naglasiti njegovu hrabrost i ljubav prema Gospodinu Isusu! Utječemo mu se kao vojniku i mučeniku vjere!
 
Molitva
Neka mi tvoje posredovanje udijeli milost veće poslušnosti Bogu nego ljudima te da na taj način postanem Kristovim vojnikom.Amen.


Sveti Antonio de Santana Galvão-glasnik mira i ljubavi

                                           

Rodio se u Guaratingueti1739.godine. Iz imućne je i prosperitetne obitelji, no odrekao se svega bogatstva i pridružio franjevcima. Glasnik  je mira i ljubavi riječju i djelom, a postao je  i uzorom predanosti. Njegova čudesa započela su se događati još za njegova života, propisivanjem pilula koje je sam izmislio, a koje su rezultirale velikim izlječenjima.Utječemo mu se kao glasniku mira i ljubavi.
 
Molitva
Izmoli mi da po tvojem primjeru budem promicatelj mira i ljubavi u svakom trenutku mog života. Amen.

Sveta Terezija iz Lisieux-a (SvetaTerezija od djeteta Isusa) - zaštitnica misija
             
                                                 
 
Sveta Terezija od djeteta Isusa, rođena je u Francuskoj, 1873.godine. Terezija je bila kućna mezimica. Tata ju je zvao »moja mala kraljica«. Bila je vrlo oštroumna, ali i vrlo živa i nestašna. Klanjala se pred kipom Gospe od Osmijeha. Dosjetljiva, s tri godine upitala je mamu: »Hoću li i ja ići u raj?« Mama je odgovorila: »Da, ako budeš dobra.« A Terezija je zaključila: »A ako ne budem dobra, ići ću u pakao, ali u tom slučaju znam što bih učinila: pobjegla bih tebi u raj, ti bi me čvrsto stegnula u zagrljaj i tako me dobri Bog ne bi mogao uzeti i staviti u pakao.«S petnaest godina ulazi u samostan karmelićanki, mjesto u kojem je živjela s jednostavnošću i poniznošću s potpunim predanjem Bogu. Posve predana Božjoj volji, bez očekivanja čudesa, pokazala je put svetosti: male kreposti sive svakidašnjice – poniznost, poslušnost, siromaštvo, čistoću, požrtvovnost, jednostavnost srca, povezanost s Bogom. U jednoj je prigodi zapisala: »Crkva ima tijelo od udova, ali ima i srce koje gori od ljubavi; ljubav oživljuje udove Crkve i kad bi se ljubav ugasila, ne bi bilo apostola, ne bi bilo mučenika ni svjedoka. Ljubav obuhvaća sva zvanja, ljubav je sve: obuhvaća sva vremena i mjesta – jednom riječju, ona je vječna. Ljubav mi je dala ključ moga zvanja i tako je našla svoje zvanje. Moje zvanje je ljubav. Bit ću ljubav i tako će se ostvariti moj san iz mladosti: mučeništvo, a ono se postiže ljubavlju. Najsavršeniji darovi nisu ništa bez ljubavi. Ljubav je najizvrsniji put koji vodi Bogu jer Bog je ljubav. I stoga: kršćaninovo poslanje jest ljubav.« Proglašena je zaštitnicom misija 1927.godine poradi njezine velike želje da bude misionarka te njene spremnosti da pruži sve za dobrobit drugih. Svjetski dan mladih zaziva ju kao zaštitnicu Misija!

Molitva
Udijeli mi svojim zagovorom misionarski žar da donosim Isusa svim narodima! Amen.

Blaženi Ivan Pavao II.- prijatelj mladih
 
                                                
 
Papa Ivan Pavao II. utemeljio je Svjetski dan mladih 1984. godine. Smatra ga se Papom mladih, jer se trudio se ući u dijalog s njima pozivajući ih da pronađu svoje mjesto i poslanje u Crkvi. Njegov je pontifikat bio dug, a naročito je pomogao pri usmjeravanju kršćana, nadahnjujući se  iz Drugog Vatikanskog sabora kao svog glavnog izvora. Do zadnjeg trenutka svog života borio se dijeleći s nama svoju sreću potpunog predanja Kristu i Djevici Mariji. Zazivamo ga kao prijatelja mladih!
Što je mladost? – kazao je Ivan Pavao II u jednom intervjuu. To nije samo razdoblje života koje odgovara određenom broju godina već je istovremeno jedno vrijeme koje Providnost daje svakom čovjeku tijekom kojeg poput bogatog mladića iz Evanđelja on  traži odgovor na temeljna pitanja, ne samo o smislu života već i o konkretnom planu za početak izgradnje svog života. Kod mladih postoji ogroman potencijal dobra i kreativnih mogućnosti. Nitko nije izmislio svjetske susrete mladih. Oni sami su ih stvorili. Nije istina da je Papa onaj koji vodi mlade iz jednog dijela svijeta na drugi tio zemaljske kugle. Mladi su ti koji ga vode k njemu.
Totus tuus , sav tvoj, govorio je Djevici.
 
U čast Djevici Mariji htio je da na njegovom grbu biskupa  bude geslo “Totus tuus”, kao način da kaže Djevici – sav sam tvoj, tebi se povjeravam. Brojne su zgode koje pokazuju njegovo povjerenje u Gospu, u nastavku evo jedne. Kardinal Deskur ispričao je da, kada je bio imenovan za krakovskog nadbiskupa, Wojtyla je bio u posjeti jednom sjemeništu, skoro polupraznom, što ga je potaklo da dade obećanje Gospi:”Obavit ću toliko hodočašća pješice po svim svetištima, malima ili velikima, bližim ili udaljenim  koliki mi broj zvanja dadneš godišnje.”Sjemenište se odjednom počelo ponovo puniti. Kada je nadbiskup napustio Krakow kako bi postao Papom, imalo je 500 sjemeništaraca. Ovo sveto obećanje Gospi bilo je i jedan od razloga zbog kojih je Ivan Pavao II inzistirao na tome da njegovi isplanirani posjeti za vrijeme njegovih pastornih posjeta uvijek uključuju jedno mjesto koje je svetište Majke Božje.
 
Molitva 
Udijeli mi svojim zagovorom milost da pridobijem istinske prijatelje kao što si ti bio mladima! Amen.   
  
KONTAKT

Ured HBK za mlade
Ksaverska cesta 12 a
10000 Zagreb
Telefon i fax: + 385 (1) 563 5035
E-mail: mladi@hbk.hr